בזמן שכולם מדברים על נגיף הקורונה, ד"ר יאנה ברודנר, רופאת הנשים החדשה אצלנו, מבקשת להעלות מודעות גם לנגיף אחר, חשוב ומסוכן לא פחות - הפפילומה.
בניגוד לקורונה, על הפפילומה יש לנו ידע רב, ודרכי התמודדות יעילות.
 
 
* מהו וירוס הפפילומה וכיצד הוא קשור לסרטן צוואר הרחם?   HPV – Human Papilloma Virus
פפילומה הינו נגיף העובר באמצעות יחסי מין. קיימים מספר רב של זנים:
ישנם זנים שגורמים ליבלות באיבר מין אצל נשים וגם אצל גברים, וישנם זנים התוקפים תאים בצוואר הרחם ועלולים לגרום לשינויים טרום-סרטניים ואף לסרטן צוואר הרחם שנים לאחר החשיפה לוירוס. אנו יודעים על קיומם של 14 זנים כאלה.
 
* מהי בדיקת PAP ומה הקשר שלה לנגיף?
בדיקת PAP הינה בדיקת סקר לגילוי מצבים טרום סרטניים וסרטן צוואר הרחם.
היא בודקת האם ישנם שינויים בתוך תאי צוואר הרחם, אשר נגרמו על ידי וירוס הפפילומה.
אם אין שינויים– הבדיקה היא תקינה.
כאשר מאתרים שינויים (המצביעים על הדבקת התאים ע"י הוירוס) – הם מדורגים לפי רמת החומרה ומשקפים בעצם את הסיכון לפתח סרטן צוואר הרחם בעתיד.
 
*האם קיימות בדיקות נוספות לאיתור פפילומה?
מעבר לפאפ, קיימת בדיקת סקר נוספת הנקראת HPV, שהיא בדיקה יותר רגישה (כלומר - מגלה יותר מקרים של הדבקה בוירוס הפפילומה). בדיקה זו באה לבדוק בעצם נוכחות של החומר הגנטי של הוירוס בצוואר הרחם ואפילו יכולה להצביע ספציפית על הזנים הנוכחים – זנים שגורמים ליבלות/זנים עם סיכון נמוך או זנים עם סיכון גבוה לפתח סרטן צוואר הרחם. במידה ואין נוכחות חומר גנטי של הוירוס – הבדיקה תקינה. במידה וקיימת נוכחות של הוירוס – ישנה חשיבות לסוג הזנים הנוכחים ובמקרה כזה בודקים גם את תאי צוואר הרחם עצמו, עמ"נ לאתר שינויים בתוך התאים ואת רמתם.
חשוב לי לציין שעצם נוכחות הוירוס אינה בהכרח אומרת שיתפתח בהמשך סרטן צוואר הרחם ואין זה אומר שבהכרח יש/יהיו שינויים טרום סרטניים בתאים של צוואר הרחם. למעשה, רוב ההדבקות של וירוס הפפילומה חולפות עצמונית! רק בחלק קטן מהמקרים, הוירוס נשאר וגורם לצרות.
כיום ברוב הקופות מבצעים עדיין בדיקת סקר PAP בלבד. לשמחתי, במכבי שירותי בריאות
עברו לבצע בדיקות סקר HPV test בלבד עם השלמת PAP במידת הצורך ובהתאם לתוצאות.
 
* מה קורה במידה והבדיקה יוצאת לא תקינה?
בהתאם לסוג התוצאה בPAP/HPV test רופא/ת הנשים מחליט/ה או על המשך בירור שלרוב כולל בדיקת קולפוסקופיה או על מעקב הכולל בד"כ בדיקת PAP/HPV test חוזרת תוך 6-12 חודשים. (אם הבדיקה תקינה ממשיכים מעקב רגיל אחת ל3 שנים.)
 
*בדיקת קולפוסקופיה? מה זה?
קולפוסקופיה היא בדיקה המתבצעת ע"י רופא מומחה במרפאת צוואר הרחם: הסתכלות דרך קולפוסקופ (סוג של מיקרוסקופ מגדיל) על צוואר הרחם, ביצוע תבחינים מסוימים ולקיחת דגימת רקמה במידת הצורך מאיזור חשוד על פני צוואר הרחם. בהתאם לסוג התשובה הפתולוגית נקבע סוג הטיפול ומעקב הנדרשים.
 
* מי צריכה לבצע את הבדיקה לאיתור וירוס הפפילומה?
בישראל ההמלצה היא שכל אישה תבצע את בדיקת הסקר אחת ל-3 שנים, החל מגיל 25. ישנן מדינות כמו ארה"ב למשל שמתחילות בדיקות סקר מגיל 21 או 3 שנים לאחר תחילת קיום יחסי מין, המוקדם ביניהם. בגיל 65 ניתן להפסיק את המעקב במידה ויש 3 בדיקות אחרונות תקינות.
 
*האם הבדיקה נכללת בסל הבריאות?
כן! בדיקת PAP/HPV test נכללת בסל הבריאות לנשים בגילאים 30-54 שנים בתדירות אחת ל3 שנים.
במכבי הבדיקה ניתנת ללא תשלום לנשים בגילאים 25-54.
חשוב להדגיש - גם נשים שחוסנו כנגד פפילומה וירוס, חשוב שתעבורנה את הבדיקה!
 
* האם קיים חיסון נגד HPV - פפילומה?
אכן קיים חיסון כנגד וירוס הפפילומה שמוריד משמעותית את שיעור המצבים הטרום סרטניים ומכאן את הסיכוי לחלות בסרטן צוואר הרחם.
כמו כן, חלק מסרטני הפות והנרתיק וכן סרטן פי הטבעת והפה קשורים לוירוס הפפילומה, ולכן חיסון זה בא למנוע ולהוריד גם את שיעורם של אלו.
ממה מורכב החיסון לפפילומה?
החיסון מורכב מחלקיקים דמויי וירוס (כלומר אינו מכיל וירוס מת או וירוס חי מוחלש) וכנגדם מפתחת המערכת החיסונית נוגדנים שיגנו עלינו במקרה שבו תהיה חשיפה לוירוס האמיתי. לאחרונה יצא חיסון חדש כנגד 9 זנים – 2 זנים אשר גורמים ליבלות ועוד 7 זנים בעלי סיכון גבוה לגרום לסרטן צוואר הרחם.
 
* אם קיים חיסון, מדוע עדיין צריכות נשים מחוסנות להבדק?
מכיוון שקיימים עוד זנים בסיכון. לפיכך, גם נשים שהתחסנו חייבות להמשיך במעקב מסודר ולבצע בדיקות סקר קבועות.
 
* מתי כדאי להתחסן?
היעילות המירבית של החיסון מתרחשת כאשר החיסון ניתן לפני תחילת קיום יחסי מין, כלומר לפני חשיפה לוירוס הפפילומה. מהסיבה הזו חיסון ניתן לבנים ובנות בבית הספר בכיתה ח'.
יש לציין שגם לאחר החשיפה לוירוס יש יתרון מסוים בחיסון.
 
* ומדוע מומלץ שגם הבנים יקבלו את החיסון הזה?
וירוס הפפילומה, בנוסף לסרטן צוואר הרחם, קשור גם לסיכון מוגבר לסרטנים אחרים כגון סרטן פי הטבעת וסרטן הפה – וחשוב בהחלט להוריד את הסיכון של סרטנים הללו גם בגברים. יתרון נוסף הוא הגנה מיבלות גם אצל גברים. וכמובן - חיסון הבנים מקטין בעתיד את שעור ההדבקה בנגיף בקרב הנשים.
 
* איך נותנים את החיסון?
החיסון ניתן בזריקה לשריר הזרוע. עד גיל 15 מקבלים 2 מנות של חיסון. בגיל יותר מאוחר יש להשלים סה"כ 3 מנות של חיסון במהלך 6 חודשים.
 
*מהי רמת הבטיחות של החיסון נגד HPV?
חיסון זה נבדק רבות ונמצא בטוח, עם מעט תופעות לוואי, בעיקר מקומיות כמו בכל חיסון אחר.
אני מקווה שהצלחתי להאיר את חשיבות הבדיקות והחיסון ומאחלת לכולן ולכולם רק בריאות!
😊שלכם, דר.יאנה ברודנר
💜

 

על הרעלות בטיפול תרופתי בילדים

דר.יוסי רוסמן מתראיין בנושא אלרגיה

על משחק ככלי טיפולי / אלירז וינברגר אנוש, קלינאית תקשורת

קרא עוד >>

על התקנים תוך רחמיים / דר.קרן בר יוסף, רופאת נשים

קרא עוד >>

על אלרגיות ועקיצות אביב / ד"ר גל נוימן

על אלרגיות ועקיצות אביב / ד"ר גל נוימן
קרא עוד >>

לזימון תורים

 

למידע עדכני על אירועים, הרצאות סדנאות הכנסו לדף הפייסבוק שלנו:

בית של בריאות